گیاه جینسینگ هندی و تیروئید
سلام همراه هان گرامی. در این مقاله میخواهم شما را با یک گیاه معجزهآسا آشنا کنم. یک دوست خوب برای غده تیروئید و غدد آدرنال و بیماری هاشیموتو. نام این گیاه “بوزیدان ” یا “جینسینگ هندی” است. نام انگلیسی آن ” ashwagandha ” میباشد. یک گیاه بومی هندوستان که در درمان بیماریها سابقه چندین هزارساله دارد. هزاران تحقیق علمی در خصوص فواید آن وجود دارد که مفید بودن آن را برای بیماریهای مختلف به اثبات رسانده است. شما میتوانید در خصوص مزایای آن، مقالات علمی مختلفی را چه به زبان فارسی و چه به زبان انگلیسی در اینترنت پیدا کنید.
از این دارو در امریکا برای درمان کمکاری تیروئید و بازسازی انرژی، زیاد استفاده میشود. با این گیاه و خواص آن در آینده زیاد سرکار خواهیم داشت. مطلب زیر در خصوص خواص مفید این گیاه برای تیروئید، غدد آدرنال و … است. این مطلب توسط دکتر جاش آکس ” Dr. Josh Axe” نوشتهشده است.
دکتر آکس یکی از پزشکان معتبر آمریکایی است که در شبکههای مختلف امریکا برنامه اجرا میکند. چندین کتاب مختلف در حوزه پزشکی دارد که جزء پرفروشترین کتابها در امریکا محسوب میشود. این مطلب را از ایشان ترجمه کردم، امیدوارم برایتان مفید باشد:
اگر شما به دنبال بازگرداندن انرژی خود هستید، اگر میخواهید دوباره جوان شوید، اگر میخواهید روند بیماریهای خود را معکوس نمایید، بوزیدان، گیاهی است که به دنبال آن میگردید. اگر با فواید این گیاه آشنا شوید، شگفتزده خواهید شد. گیاه جینسینگ هندی، یک گیاه انرژیزای محبوب در طب سنتی محسوب میشود که نتایج باورنکردنی آن در کاهش کورتیزول و تعادل بخشی به هورمونهای تیروئید به اثبات رسیده است.
در هند، به این گیاه ” الهه نیروبخش اسب نر” میگویند. از این گیاه بهطور سنتی برای تقویت سیستم ایمنی بدن پس از بیماریها استفاده میشده است. این گیاه نیرو و استقامت افراد را افزایش میبخشد. خواص این گیاه در کاهش استرس فوقالعاده است.
بیش از ۲۰۰ مطالعه بر توانایی جینسینگ هندی صورت پذیرفته که تواناییهای زیر را در این گیاه به اثبات رسیده است:
بهبود عملکرد تیروئید
درمان خستگی آدرنال
کاهش اضطراب و افسردگی
مبارزه با اثرات منفی استرس
افزایش استقامت و توانایی افراد
پیشگیری و درمان سرطان
کاهش انحطاط سلولهای مغزی
تثبیت قند خون
کاهش کلسترول
ارتقای سیستم ایمنی
در این مقاله قصد دارم در مورد مزایای جینسینگ هندی در خصوص بهبود شرایط تیروئید، غدد آدرنال، بهبود خلقوخو، انرژی، جلوگیری از سرطان و حمایت از سلامت مغز بحث کنم.
مزایای جینسینگ هندی در خصوص تیروئید
در خصوص بهبود سلامت تیروئید، جینسینگ هندی یک ابر دارو است. متخصصین هنوز بهطور کامل نمیدانند، گیاهان انرژیزا(ادابتوژن) دقیقاً با چه مکانیسمی عمل میکنند. اما میدانیم که آنها میتوانند بسیار مؤثر باشند، بهخصوص در تعادل بخشیدن به هورمونها. یکی از جنبههای باورنکردنی در مورد گیاه انرژیزای جینسینگ هندی این است که این گیاه هم برای کمکاری تیروئید و هم برای پرکاری تیروئید میتواند مفید باشد.
تحقیقات نشان داده، افرادی که عملکرد تیروئیدشان ضعیف است مانند مبتلایان به کمکاری تیروئید هاشیموتو و یا کسانی که تیروئیدشان بیشازحد فعال است مانند بیماران مبتلابه پرکاری گریوز، در اثر استفاده از این گیاه، سلامت و عملکرد تیروئیدشان بهبود مییابد.
گیاهان آداپتوژن (انرژیزا) پس از وارد شدن در بدن شما دست به کار خواهند شد تا سطح هورمونهای شما را به تعادل برسانند، خواه سطح هورمونها پایین آمده باشد و خواه بالا.
مطالعات حیوانی به اثبات رساندهاند که گیاه جینسینگ هندی در تعادل بخشیدن به هورمونهای تیروئید مؤثر است.
در یک مطالعه ۲۰ روزه، موشها در معرض جینسینگ هندی قرار گرفتند، سطح T3 و T4 آنها همراه با عملکرد پراکسیداسیون لیپیدی (اثر محافظتی جینسینگ بهعنوان یک آنتیاکسیدان) در سلولهای تیروئید مورد ارزیابی قرار گرفت.
افزایش قابلتوجهی در سطح سرمی T4 آنها مشاهده شد، این موضوع نشان میدهد، این گیاه تیروئید تنبل را تحریک به فعالیت میکند. همچنین، این گیاه میتواند از طریق مهار رادیکالهای آزاد، پراکسیداسیون لیپیدی (فرایندی مخرب که میتواند به سلولها آسیب بزند) را کاهش دهد. درنتیجه این موضوع نیز میتواند عملکرد تیروئید را بهبود بخشد.
این نتایج نشان میدهند که گیاه جینسینگ هندی میتواند در درمان کمکاری تیروئید مفید باشد.
در حال حاضر میلیونها نفر در امریکا با مشکلات تیروئید (بسیاری از آنها حتی از بیماری خود اطلاعی ندارند) دستوپنجه نرم میکنند، گیاه جینسینگ هندی میتواند در مدیریت بیماری آنها بسیار مفید باشد.
جینسینگ هندی و جوانسازی غدد آدرنال
اثر جینسینگ هندی در حمایت از عملکرد غدد آدرنال به اثبات رسیده است، تقویت غدد آدرنال باعث میشود شما بتوانید بر خستگی آدرنال و استرس مزمن غلبه کنید.
غدد فوق کلیه (غدد آدرنال) جزء غدد درونریز بدن محسوب میشوند. در پاسخ به استرس این غده مسئول ترشح هورمونهای (کورتیزول و آدرنالین) میباشد.
اگر غدد آدرنال شما به دلیل استرسهای عاطفی، جسمی و روانی تخت فشار قرار بگیرند، شما دچار شرایطی میشوید که به آن ” خستگی آدرنال” میگویند.
اگر غدد آدرنال خسته شوند، هورمونهای دیگر بدن نیز دستخوش تغییرات میشوند، مانند هورمون پروژسترون، که میتواند در ناباروری مؤثر باشد. همچنین خستگی آدرنال باعث کاهش هورمون DHEA میشود، این امر میتواند سرعت روند پیری شما را افزایش دهد.
تحقیقات علمی نشان داده است که جینسینگ هندی سطح کورتیزول و حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد و بهطور طبیعی هورمونها را به تعادل میرساند.
در یک مطالعه موردی یک خانم ۵۷ ساله مبتلا به هیپرپلازی آدرنال موردبررسی قرار گرفت.
او به مدت شش ماه با جینسینگ هندی تحت درمان قرار گرفت. پس از درمان، در چهار شاخص هورمونهای آدرنال او بهبودی چشمگیری ملاحظه گردید. در این فرد هورمون کورتیکوسترون، ۶۹ درصد و هورمون کورتودوکسون، ۵۵ درصد کاهشیافته بود، این یک تغییر چشمگیر است.
همچنین بهطور قابل ملاحظه ای علاوه بر تعادل هورمونهایش، ریزش موی او نیز کاهشیافته بود.
فواید جینسینگ هندی برای سلامتی مغز
استرسها و تنشهای عاطفی، فیزیکی و شیمیایی میتوانند اثرات مخربی بر مغز و سیستم عصبی ما داشته باشند. تحقیقات اخیر ثابت کرده است که گیاه جینسینگ هندی فراتر از یک داروی کاهشدهنده استرس است. این گیاه از انحطاط و زوال سلولهای مغزی محافظت میکند. همچنین علائم و نشانههای افسردگی، آلزایمر و اضطراب را کاهش میدهد.
این گیاه، برای مغز یک آنتیاکسیدان بسیار قوی محسوب میشود، لذا میتواند از مغز محافظت نماید. این گیاه با مهار رادیکالهای آزاد مانع از پیر شدن سلولها میشود.
مطالعهای که در نشریه معتبر گیاهدرمانی امریکا به چاپ رسیده است عنوان میکند که:
“مطالعات متعدد نشان داده است، آنتیاکسیدانهای طبیعی مانند ویتامین E، ویتامین C و بتا کاروتن، میتوانند در مهار رادیکالهای آزاد تولیدشده در شروع و پیشرفت بیماری آلزایمر مؤثر باشند. اما ما دریافتهایم که اثر مهارکنندگی گیاه جینسینگ هندی بر پراکسیداسیون لیپیدی (فرایندی مخرب که باعث تخریب و پیر شدن سلولها میشود) بسیار قویتر از سایر آنتیاکسیدانهایی است که در بازار عرضه میشود.”
محققان مرکز تحقیقات ملی مغز امریکا تحقیقی را انجام دادهاند که نتایج آن قابلتوجه است. در این تحقیق موشهای مبتلابه آلزایمر نمیتوانستند آنچه را که آموخته بودند به یادآورند، به مدت ۲۰ روز آنها را در معرض مکمل جنسینگ هندی قراردادند، بهطور قابلتوجهی عملکرد ذهنی موشها افزایش پیداکرده بود.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که گیاه جینسینگ هندی در کاهش پلاکهای آمیلوئیدی مغز (این پلاکها باعث تخریب سلولهای مغزی میشوند) بسیار مؤثر است.
جینسینگ هندی و بهبود خلقوخو
در حال حاضر شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جینسینگ هندی در درمان اضطراب و افسردگی مؤثر است. درواقع، در مطالعه اخیر نتایج بهدستآمده حاکی از آن بود که اثر جینسینگ هندی مشابه داروهای رایجی همچون ” لورازپام ” و ” ایمی پرامین ” میباشد. توجه داشته باشید که این گیاه عوارض جانبی این داروها را ندارد.
در یک مطالعه ۱۲ هفتهای، ۸۷ بیمار مبتلابه اضطراب به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه روزانه دو بار مکمل ۳۰۰ میلیگرمی جینسینگ هندی دریافت کردند، گروه دیگر، دو بار قرص دارونما.
گروهی که با جینسینگ هندی تحت درمان قرارگرفته بود، بهبودی چشمگیری در آن مشاهده شد. اضطراب، استرس و خستگی افراد کاهشیافته بود و تمرکزشان افزایش. نکتهای که وجود دارد این است که این گیاه عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی و ضد اضطراب را ندارد.
جلوگیری و درمان سرطان
تحقیقات علمی نشان داده است که عصاره گیاه جنسینگ هندی، فواید بسیاری در خصوص پیشگیری و درمان سلولهای سرطانی دارد. در مطالعات خاص، محققان دریافتهاند که عصاره جنسینگ هندی توانایی مؤثری در مبارزه با تومورها دارد.
نشان دادهشده است که عصاره این گیاه، در مهار تکثیر سلولهای سرطانی بسیار مؤثر است، بهخصوص در سرطانهای سینه، ریه، معده و سرطان روده بزرگ. در حال حاضر این سرطانها جزء سرطانهای شایع در جهان هستند.
محققان بر این باورند که گیاه جنسینگ هندی به دلیل خاصیت انتی اکسیدانی اش و همچنین تواناییاش در افزایش توان سیستم ایمنی بدن، میتواند به نحو مؤثری با سلولهای سرطانی به مقابله بپردازد. این گیاه گلبولهای سفید خون را افزایش میدهد، درنتیجه سیستم ایمنی بدن بهتر میتواند در برابر بیماریها و عناصر مهاجم از خود دفاع کند.
همچنین این گیاه دارای توانایی منحصربهفرد دیگری نیز هست و ان اینکه نمیگذارد رگهای اطراف سلولهای سرطانی به تغذیه و رشد تومورهای سرطانی کمک کنند.
علاوه بر جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی، مطالعات نشان دادهاند که جنسینگ هندی میتواند در کنار شیمیدرمانی برای سرطانها بسیار کمککننده باشد. این گیاه نمیگذارد در طول شیمیدرمانی، سیستم ایمنی بیمار سرکوب شود. در طول شیمیدرمانی تعداد گلبولهای سفید خون کاهش مییابد، این موضوع باعث نگرانی پزشکان میشود، زیرا که بیمار را در مقابل عوامل مخرب مثل عفونتها، آسیبپذیر میکند.
در حال حاضر بسیاری از متخصصان سرطان، برای جلوگیری و درمان سرطانهای رایج، مصرف این گیاه را توصیه میکنند. درواقع برخی از مطالعات نشان داده است که در برخی از بیماران، این گیاه حتی قادر است علائم سرطانی را معکوس کند.
افزایش استقامت و توانایی افراد
مطالعات نشان دادهاند که گیاه جنسینگ هندی میتواند، توانایی و استقامت افراد را در طول فعالیتهای فیزیکی افزایش دهد. این گیاه عملکرد مغز را افزایش داده و دردهای جسمی را کاهش میدهد.
در مطالعات انجامشده ثابتشده این گیاه میتواند تمرکز، انگیزه و استقامت افراد را افزایش دهد، این موضوع میتواند به دلیل آرامبخش بودن، انرژیزایی، افزایش عملکرد مغز و توانایی این گیاه برای کاهش هورمونهای استرسزا باشد.
در یک مطالعه خاص، موشهایی که مکمل جنسینگ هندی را دریافت کرده بودند، قادر بودند نسبت به موشهای دیگر، دو برابر بیشتر شنا کنند. محققان بر این باورند که اثرات مشابه ای در انسان رخ میدهد. این موضوع میتواند به توانایی این عصاره در به تعادل رساندن هورمونهای آدرنال (که در فعالیتهای بدنی شرکت دارند)، مربوط شود.
همچنین نشان دادهشده که این گیاه میتواند دردهای عضلانی و مفصلی را نیز کاهش دهد، درعینحال سطح انرژی را نیز افزایش میدهد، بنابراین این گیاه مکمل خوبی برای ورزشکاران و کسانی که فعالیتهای بدنی انجام میدهند محسوب میشود.
میزان مصرف جنسینگ هندی
همانطور که میبینید، گیاه جنسینگ هندی یک گیاه فوقالعادهای برای افزایش سلامتی شما محسوب میشود.
من توصیه میکنم از این مکمل ۵۰۰ میلیگرم (نیم گرم)، یک تا دو بار در روز استفاده نمایید. همراه این مکمل بهتر است از چربیهای باکیفیت، پروتئینها و فیبرهای فراوان استفاده نمایید و همزمان کربوهیدراتها و قندها را تا حد ممکن کاهش دهید. این تغییرات در رژیم غذایی شما، به همراه استفاده از جنسینگ هندی، میتواند روند پیری شما را کندتر کرده، استرس شما را کاهش دهد، هورمونهای شما را به تعادل برساند، انرژی شما را افرایش دهد و سلامت مغز و اعصاب شما را ارتقاء دهد.
نویسنده: دکتر جاش آکس”Dr. Josh Axe”
ترجمه: مهدی مسعودناصری
توصیههای پایانی
۱- این گیاه در ایران به نام “بوزیدان” و یا “آسانا” شناخته میشود.
۲- این گیاه با جنسینگ معمولی فرق دارد.
۳- این گیاه بهصورت ریشه، چوب و پودر در عطاریهای معتبر وجود دارد، مکمل ان نیز در برخی داروخانهها موجود است ولی به سختی پیدا میشود.
۴- دکتر آکس توصیه میکند روزانه “نیم گرم””دو بار” در روز استفاده شود، پزشکان طب سنتی توصیه میکنند، ۱ الی ۲ گرم روزانه مصرف شود.
۵- بهتر است پس از مدتی مصرف، یکمی به خود استراحت دهید، مثلاً در طی مصرف ۳ هفتهای، یک الی دو هفته به خود استراحت دهید.
۶- توصیه میشود زنان باردار و شیر ده این گیاه را مصرف نکنند.
۷-این گیاه برای تقویت میل جنسی در هردو جنس نیز مفید است.
۸- سعی کنید دوز مصرف را بر اساس کشش و ظرفیت بدن خود تنظیم کنید.
۹- گیاهی در سیستان و بلوچستان وجود دارد به نام بوزیدان که بهعنوان مایهپنیر استفاده میشود، با این گیاه متفاوت است.